Rs. 220 Buy It Now

Banking Awareness in Hindi

Banking Awareness in Hindi

Banking Awareness का Hindi में अर्थ होता है – “बैंकिंग जागरूकता”। ये एक बहुत ही महत्वपूर्ण विषय है, जो न केवल जनरल अवेयरनेस सेक्शन को क्रैक करने में काम आता है बल्कि इंटरव्यू को भी क्रैक करने में सभी बैंकिंग उम्मीदवारों के लिए यूजफुल होता है। इंटरव्यूवर को कैंडिडेट्स से यही Candidate से expect किया जाता है कि उसे कम से कम बैंकिंग से संबंधित बेसिक टर्म्स का ज्ञान हो। इसीलिए, इंटरव्यू में पूछे जाने वाले अधिकांश प्रश्न बैंकिंग जागरूकता से संबंधित होते हैं। हमने यहाँ आपके लिए Banking Awareness से संबंधित टर्म्स को उल्लेखित किया है।

Importance of Banking Awareness

बैंकिंग परीक्षाओं में सामान्य जागरूकता अनुभाग का वेटेज अधिक होता है, और उम्मीदवार इस खंड में आसानी से अधिक स्कोर कर सकते हैं, जिसमें बैंकिंग जागरूकता प्रश्नों का उत्तर देने के लिए कोई लम्बे कॅल्क्युलेशन्स की आवश्यकता नहीं होती है। जनरल अवेयरनेस सेक्शन में अधिक स्कोर करने से ओवरऑल स्कोर बढ़ता है। इस आर्टिकल को पढ़ने के आपको यह समज में आयेंगा की Banking Awareness टॉपिक बहुत विस्तार में है। बैंकिंग exams को क्रैक करने के लिए निचे कुछ टिप्स दिए हुए है –

  • स्टडी करने के लिए उपयुक्त और विस्तृत बैंकिंग जागरूकता पाठ्यक्रम वाली पुस्तकों के सर्वोत्तम सेट का संदर्भ लें।
  • रोज सिलेबस को रिवाइज़ करें।
  • पुराने Question Papers देखे और की किस प्रकार से सवाल पूछे जाते है।
  • नियमित मोककप टेस्ट करें।
  • प्रॉपर तरीके से नोट्स बनाये, जिससे रिवाइज़ करने में आसानी होगी।
  • बैंकिंग न्यूज़ से हमेशा अपडेटेड रहे।

India में मुख्य रूप से 3 प्रकार की परीक्षाएं ली जाती हैं –

  1. Institute of Banking Personnel Selection (IBPS Exam)
  2. State Bank of India (SBI Exam)
  3. Reserve Bank of India (RBI Exam)

Banking Awareness Syllabus

वैसे देखा जाये तो हर व्यक्ति में बैंकिंग अवेयरनेस होनी चाहिए। हालाँकि इस पोस्ट में निचे दिया सिलेबस आम आदमी के साथ परीक्षार्थियों के लिए भी महत्त्वपूर्ण है।

Banking in India

  1. History of banking in India
  2. Banking and Financial Reforms in India
  3. Establishment years of Financial Institutions in India
  4. Functions of banks
  5. Types of accounts
  6. Types of loans
  7. Types of mortgages
  8. Types of NRI Bank Accounts
  9. Various Types of Cheques
  10. Types of Bank Cards
  11. ATM Card and Debit Card
  12. What is Bill of Exchange
  13. Fund transfer services
  14. NPA
  15. RBI Act, 1934
  16. Fast Facts on Reserve Bank of India
  17. Monetary Policy of Reserve Bank Of India
  18. Credit Control Methods of RBI
  19. Issuance of Currency in India
  20. Bharatiya Reserve Bank Note Mudran Private Limited (BRBNMPL)
  21. Clean Note Policy of RBI

Indian & International Financial System

  1. Overview of Indian Financial System
  2. Structure of Banking Industry in India
  3. Types and Functions of Retail Banking
  4. Banking and Financial Committees in India
  5. Different Types of Banking
  6. Financial Markets in India
  7. Money and Capital Market Instruments
  8. Interest rate swaps
  9. Bancassurance
  10. Amendments in Small savings and PPDF scheme
  11. Mutual Funds
  12. Green Bond
  13. Exchange Rates
  14. What is National Investment and Infrastructure Fund (NIIF)
  15. International Financial Organizations: Headquarters & Functions
  16. LIBOR and MIBOR
  17. SWIFT Codes for All Banks
  18. International Development Association (IDA)
  19. Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB)

E-Banking and Payment Banks

  1. Electronic Banking in India
  2. Aadhaar Pay
  3. Role of Immediate Payment Services in Banking
  4. Airtel Payment Bank And Its Effect On Market
  5. Bharat Bill Payment System
  6. Prepaid Payment Instruments
  7. Prepaid Wallet Instruments
  8. BHIM (Bharat Interface for Money)
  9. India Post Payments Bank (IPPB) as an effective vehicle of Financial Inclusion
  10. Unified Payment Interface
  11. Airtel Payment Bank

Banking and Financial Organizations

  1. Public Sector Banks
  2. Central Bank – The Reserve Bank of India
  3. Nationalized Banks
  4. Private Banks
  5. Commercial Banks
  6. Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd. (ECGC)
  7. Exim Bank of India
  8. Payment Bank
  9. Co-operative Banks
  10. Regional Rural Banks
  11. Small Finance Banks
  12. NABARD
  13. SEBI
  14. EXIM Bank
  15. MUDRA Bank
  16. Insurance Companies
  17. Non Banking Financial Company

इसे भी पढ़े : List of AEPS Service Enabled Banks

Banking Awareness Questions

Banking Awareness के टॉपिक में पूछे जाने सवालों के उदाहरण निचे दिए हुए है –

Q 1. What is the Sensitive Index of the National Stock Exchange of India also known as?

  1. SENSEX
  2. CRIS
  3. CSE
  4. MCS
  5. NIFTY

Answer: (5) NIFTY 

Q 2. What is the full form of IMF?

  1. International Monetary Fund
  2. Indian Monetary Fund
  3. Inflation Management Fund
  4. International Management Funds
  5. Indian Management Funds

Answer: (1) International Monetary Fund

Q 3. Which public sector bank among the following has the largest number of foreign branches?

  1. State Bank of India
  2. Bank of Baroda
  3. Andhra Bank
  4. Bank of India
  5. Punjab National Bank

Answer: (2) Bank of Baroda

Q 4. At the time of periodical review, which of the following rates are reviewed by the Reserve Bank of India?

rnfi distributor registration
  1. Repo Rate
  2. Bank Rate
  3. Savings Bank Rate
  4. All of the Above
  5. None of the Above

Answer: (4) All of the Above

Q 5. Where is the headquarters of the Asian Development Bank?

  1. China
  2. Philippines
  3. India
  4. Indonesia
  5. Vietnam

Answer: (2) Philippines

Q 6. The money a commercial bank needs to preserve in the form of cash, or gold or Bonds before providing credit to their own customers is known as

  1. Cash Reserve Ratio
  2. Marginal Standing Facility
  3. Statutory Liquidity Ratio
  4. Liquidity adjustment facility
  5. None of the Above

Answer: (3) Statutory Liquidity Ratio

Q 7. Who was the first Indian Governor of RBI?

  1. Sir Bengal Rama Rau
  2. L.K. Jha
  3. N.C. Sen Gupta
  4. Sir C.D. Deshmukh
  5. H.V.R Iyengar

Answer: (4) Sir C.D. Deshmukh

Q 8. What does ‘M’ stand for in MDR?

  1. Money
  2. Mobile
  3. Merchant
  4. Members
  5. Mutual

Answer: (3) Merchant

Q 9. The fund transfers through the NEFT system occurs in how many batches?

  1. 7
  2. 20
  3. 18
  4. 23
  5. 24

Answer: (4) 23

Q 10. Where is the headquarters of Jana Small Finance Bank located?

  1. Kolkata
  2. Mumbai
  3. Bengaluru
  4. Chandigarh
  5. Chennai

Answer: (3) Bengaluru

You might like these products -

Rs. 3,799
Rs. 3,900
as of May 20, 2022 10:25 pm
Amazon.in
Rs. 14,287
as of May 20, 2022 10:25 pm
Amazon.in
Rs. 220
as of May 20, 2022 10:25 pm
Amazon.in
Rs. 449
as of May 20, 2022 10:25 pm
Amazon.in
Rs. 250
as of May 20, 2022 10:25 pm
Amazon.in
Last updated on May 20, 2022 10:25 pm
nandeshkatenga

nandeshkatenga

लेखक एक Computer Engineer हैं, और 2016 से AePS के क्षेत्र में रिटेलर, डिस्ट्रीब्यूटर, सुपर डिस्ट्रीब्यूटर के रूप में काम कर रहे है। टेक्निकल, मार्केटिंग, प्रोग्रामिंग आदि सम्बंधित ब्लॉग लिखना भी पसंद करते है। आप उनसे [email protected] और +919834754391 (व्हाट्सप्प) पर संपर्क कर सकते हैं।

1 Comment

      Leave a reply

      Disclosure

      Digiforum.Space” is a participant in the Amazon Services LLC Associates Program, an affiliate advertising program designed to provide a means for sites to earn advertising fees by advertising and linking to Amazon.in.

      Tech Startup
      Logo
      Register New Account
      Reset Password
      Compare items
      • Total (0)
      Compare
      0